Sait Faik'i Dinlemek...


“İşbu hikâyeyi
Burgaz’ın kendisinden dinledi Sait Faik
Ve mühürledi kulaklarımıza.
Ve mevsim kıştı,
Tarihe dair sakin bir akıştı.
Devran döndü, devir değişti,
Stelyanos Hrisopulos Gemisi
Bir hikâye olup kâğıda düştü.
Bazı masallar ve hikâyeler mutsuz biter
Sait usta bunu iyi bilirdi.
Ama mutlu bitenler kadar
Hakkaniyetlidir mutsuz hikâyeler de…

 

 
Dün gece Zorlu PSM’nin şahane salonunda muazzam bir “anlatı” vardı. Fazıl Say’ın İstanbul Müzik Festivali için hazırladığı yeni eserinin, Ölümünün 60. Yılında Sait Faik’i Hatırlamak’ın, prömiyeri vardı. Salt bir beste dinlemenin ötesinde, müzikle, tiyatroyla, edebiyatla dolu bir gece geçirdik aslında. Fazıl Say ve Arkadaşları, Sait Faik’in “Stelyanos Hrisopulos Gemisi” öyküsünü, güçlü bir anlatımla sahneye taşımışlar.


Fazıl Say’ın bestesi Sait Faik’in ruhunu yansıtıyordu. Burgazada’yı, denizi, martıları, yaşama sevincini, yalınlığı ve insana dair o ince hüznü… Dinlerken, adanın bir köşesinde oturmuş da Sait Faik’le sohbet ediyormuş gibi hissettim.
Ve öykü anlatıcıları: Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin… Hikâyeyi seslendirerek, oynayarak aktardılar. Demet Evgar’ın performansı çok iyiydi. Songül Öden ve özellikle daha önce kendisini büyük bir hayranlıkla izlediğim Esra Bezen Bilgin ise biraz hayal kırıklığı yarattı. Yine de,  bütüne baktığımızda, çok iyi bir aktarımdı. Bunda Özen Yula rejisinin payı oldukça büyük elbette.
Özellikle Serenad Bağcan’ın ses verdiği şarkılar ve eserin  kanun ve kemençe taksimleri muazzamdı. Kanunda Hakan Güngör ‘e ise tek kelimeyle hayran kaldım. Kendisini dinlemek için çaba göstereceğim bundan sonraJ



Velhâsılı kelam, “Fazıl Say ve Arkadaşları”, sert, güçlü ve mutsuz sonla biten bir hikâyeyi büyüleyici bir şekilde “yeniden yaratıp”, başarılı bir şekilde yorumladılar. Biz de oturduk, Fazıl Say’ın ellerinden, Sait Faik’i dinledik.
Konser çıkışı bir kez daha şükrettim: İyi ki müzik var…
İyi ki sanat var

 

Yorumlar

  1. Eskileri kurcalamayı severim:)
    Ne güzel anlatmışsın, blogların modası bu yüzden hiç geçmeyecek bence..

    İyi ki müzik var iyi ki..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osman ve Yeniden Kitap Kulübü

Ev...

Hafta Sonu Yeşil Bir Kaçış: Ortanca Evleri