Tehlikeli İlişkiler...

Geçen sezon bilet bulamayıp gidemediğim, izlemek için fırsat kolladığım oyunlardan birini nihayet geçen hafta izleyebildim:)

İstanbul Şehir Tiyatroları yorumuyla Tehlikeli İlişkiler!

Tehlikeli İlişkiler, Choderlos de Laclos’nun 1782’de yayınlanan “Tehlikeli İlişkiler” (Les Liaisons Dangereuses / Dangerous Liaisons) romanından uyarlanmış bir oyun. Daha evvel pek çok kez sinemaya ve tiyatroya uyarlanmış bu metnin, yazıldıktan yüzyıllar sonra bile sahneleniyor, izleniyor olması hikâyesinin ve karakterlerinin gücüyle açıklanabilir sanırım!

Oyunun iki ana karakteri Markiz de Merteuil ve Vikont de Valmont’ı Şebnem Köstem ve Levent Üzümcü canlandırıyor. Ve harikalar yaratıyorlar demek yerinde olur bence:)

Vikont de Valmont, laf cambazlığı ve zekice oyunlarla aristokrat kadınları kendine aşık eden, elde ettiği kadınlarla dilden dile yayılan bir şöhretiyle gurur duyan bir erkek. Ve Markiz de Merteuil, arzulanan, erkekleri kendine âşık eden ve onları kullanan bir kadın. İşte bu tehlikeli ikili iddiaya giriyor, planlar yapıyor ve oyunlar kuruyor. Bütün olup bitenler, ilişkilere, kadınlara, erkeklere, topluma ve ahlâka, ihanete ve intikama dair pek çok şey anlatıyor. Oyunu izlerken bambaşka topraklarda bir adamın yüzyıllar önce yazdıklarının, bugün kendi hayatlarımızın nasıl da yakınında durduğuna, benzerlerini gördüğümüze, işittiğimize şaştım. Oysa şaşırmamak gerekiyor galiba! Ne de olsa, bütün o ‘tehlikeli’ duygular insana dair ve içimizde…

Şahane kadrosunun yanı sıra oyunun etkileyiciliğinin bir diğer nedeni de dekoru. Veya dekorsuzluğu:) Sahnede hiç dekor yok. Oyun boyunca oyuncular ve kostümleri dışında hiçbir şey kullanılmamış. Yalnızca üç kocaman ayna! Aynalar dönüyor, aynalar hikâyeyi yüzümüze vuruyor, aynalar arkasındakini gizliyor…

Ve oyun; oyunculuklar, aynalar ve müzikler başınızı döndürüyor!

Oyundan çıktığımda hayatımda gördüğüm Valmontları ve Markizleri düşündüm… Zaman zaman nasıl da oyuna geldiğimi, gafil avlandığımı… Bak, dedim kendime, yüzyıllar önce de aynıymış, bugün de. Yarın da benzerlerini göreceksin, şaşırma. Ve elbet, kendini hazırla!

Ve nedense, oyun sonrası Osmanbey sokaklarında yürürken Markiz de Merteuil’in oyundaki şu cümlesi gezindi aklımda: “Utanmanın da ,acı çekmek gibi sadece bir defaya mahsus olduğunu yakında anlarsınız…”

Tehlikeli İlişkiler bu sezon izlediğim iyi ve kesinlikle tavsiye edebileceğim oyunlardan biri! Hala Şehir Tiyatroları’nda oynuyorken kaçırmayın, mutlaka izleyin:)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osman ve Yeniden Kitap Kulübü

Ev...

Hafta Sonu Yeşil Bir Kaçış: Ortanca Evleri